Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Όταν φράξει το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στη μύτη (το σωληνάκι που ενώνει το αυτί με τη μύτη), το αυτί δεν «αναπνέει» και αντιδρά με τοπική φλεγμονή. Η φλεγμονή προκαλεί συσσώρευση αντιδραστικών υγρών πίσω από το τύμπανο, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ακοή, αφού το υγρό «απορροφά» μέρος του ήχου.
Το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας στους ενηλίκους φράζει κυρίως από κρυολόγημα, από αλλεργία ή από κάποια μάζα στο ρινοφάρυγγα, στο βάθος της μύτης. Aν το υγρό είναι και στα δύο αυτιά, πρόκειται συνήθως για Eκκριτική Ωτίτιδα έπειτα από κρυολόγημα ή αλλεργία, ενώ αν υπάρχει υγρό στο ένα αυτί, αυτό είναι ύποπτο για ύπαρξη κάποιας μάζας στον ρινοφάρυγγα και απαιτεί πολύ λεπτομερή διερεύνηση.
Αν μειωθεί η ακοή σας στο ένα ή και στα δύο αυτιά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο κρυολόγημα ή αν μειώθηκε η ακοή σας ενώ δεν είχατε ποτέ πρόβλημα με υπερβολικό κερί στα αυτιά, πρέπει να ανησυχήσετε. Αν η αιτία της βαρηκοΐας είναι η εκκριτική ωτίτιδα, πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να έχει προκληθεί από κάποιον κακοήθη όγκο του ρινοφάρυγγα.
Τι να κάνετε
Πρέπει να επισκεφτείτε το συντομότερο έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Με ενδοσκόπηση και με αξονική τομογραφία θα μπορέσει να βρει την αιτία της εκκριτικής ωτίτιδας. Αν υπάρχει κάποια μάζα που φράζει τον ρινοφάρυγγα, τότε θα πρέπει να γίνει βιοψία. ευτυχώς, σπανίως είναι κάτι κακό. Αν το πρόβλημα είναι μια απλή, αθώα, εκκριτική ωτίτιδα, θα πρέπει να βοηθήσετε την ευσταχιανή σάλπιγγα να ανοίξει. Μια απλή και αποτελεσματική λύση για να ανοίξει το στόμιο της ευσταχιανής σάλπιγγας είναι να φουσκώνετε πολλές φορές τη μέρα ένα μπαλόνι!
Τι να μην κάνετε
Μην υποτιμήσετε την εκκριτική ωτίτιδα! Μπορεί να σας ταλαιπωρήσει για καιρό, ακόμα και αν η αιτία της είναι καλοήθης. Αν μάλιστα το υγρό παραμείνει για πολύ καιρό μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βαρηκοΐα από συμφυτική ωτίτιδα (κολλάει το τύμπανο).
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Σε κάθε περίπτωση, γίνεται ενδοσκόπηση για να αποκλείσουμε την ύπαρξη κάποιας μάζας στον ρινοφάρυγγα. αρχικά η εκκριτική ωτίτιδα αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά με αποσυμφόρηση της μύτης και με φούσκωμα μπαλονιών για τη διάνοιξη της σάλπιγγας.
Αν σε δύο μήνες το υγρό δεν υποχωρήσει ή αν διαγνωσθεί παχύρευστο υγρό (glue ear), η αντιμετώπιση γίνεται με Μυριγγοτομή (μικροσκοπική τομή στο τύμπανο) από όπου και αναρροφούμε το υγρό.