Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Εμβοή ονομάζεται το βουητό που αντιλαμβάνεται κανείς στο αυτί/στα αυτιά του ή συνολικά στο κεφάλι του, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάποια εξωτερική πηγή ήχου. Ο ήχος που ακούει κανείς παράγεται από το ίδιο το αυτί του και γίνεται αντιληπτός μόνο από τον ίδιο τον ασθενή!
Οι εμβοές είναι συχνές και 10% των ενηλίκων πάσχει από αυτές. Μπορεί να είναι σαν σφύριγμα, σαν τζιτζίκια ή σαν κουδούνισμα, να μοιάζουν σαν τα παράσιτα του ραδιοφώνου, να είναι συνεχείς ή διακοπτόμενες, μπορεί ακόμα να φεύγουν και να επανέρχονται μέσα στη μέρα.
Τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε πώς δημιουργούνται οι εμβοές, αν και ξέρουμε ότι σχετίζονται με βλάβες στο ακουστικό όργανο (κοχλία) ή με κάποιο άλλο πρόβλημα στα αυτιά, από το πιο απλό (κερί), μέχρι το πιο σύνθετο (π.χ. σύνδρομο Ménière).
Ξέρουμε, όμως, πως πιο συχνή αιτία εμβοών σε νέους και μεσήλικες είναι το ακουστικό τραύμα, ενώ στους ηλικιωμένους, είναι η γήρανση του κοχλία και του ακουστικού νεύρου (πρεσβυακουσία). Οι εμβοές αρχικά δεν είναι συνεχείς, η έντασή τους είναι μικρή και το άτομο δεν τους δίνει σημασία, αφού κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν τις ακούει και δεν τον ενοχλούν.
Όμως, το βράδυ, στην ησυχία του υπνοδωματίου, οι εμβοές γίνονται αντιληπτές και ο ασθενής δεν μπορεί να κοιμηθεί. Αυτό είναι και το σημαντικότερο πρόβλημα με τις εμβοές: μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής, αν είναι συνεχείς και έντονες.
Δεν κινδυνεύετε να πάθετε τίποτα από τις εμβοές, ησυχάστε! Οι εμβοές δεν βάζουν σε κίνδυνο την ακοή και δεν έχουν καμία σχέση με άλλα νευρολογικά προβλήματα. Για πολλούς ασθενείς είναι, όμως, ανυπόφορες. Είναι εξαιρετικά σπάνιο να σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Σε τέτοιες, μάλιστα, τις περιπτώσεις μπορούν και να θεραπευτούν, π.χ. αν υπάρχει κάποια αγγειακή ανωμαλία σε μεγάλα αγγεία της κεφαλής (σφύζουσες εμβοές) ή αν υπάρχει σύνδρομο Ménière, μια σπάνια νόσος του ακουστικού συστήματος.
Τι να κάνετε
Μην πανικοβάλλεστε και ζητήστε βοήθεια από έναν ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα σας πει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα αυτιά σας ή κάποιο γενικότερο πρόβλημα υγείας που προκαλεί τις εμβοές. Σχεδόν πάντοτε, όμως, οι εμβοές είναι είτε ακίνδυνες είτε ιδιοπαθούς αιτιολογίας.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι παρακάτω:
- Η χρήση ενός ραδιοφώνου δίπλα στο κρεβάτι που παίζει απαλή μουσική ή εναλλακτικά η χρήση συσκευής που παράγει απαλούς ήχους (ήχος κυμάτων, δάσους, κτλ.) για να αποσπάσει την προσοχή από τις εμβοές κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι εξαιρετικά χρήσιμη
- Διάφορες εναλλακτικές θεραπείες, όπως ο διαλογισμός και οι θεραπείες χαλάρωσης έχουν φανεί χρήσιμες. Με τις θεραπείες αυτές χαλαρώνει το σώμα, βελτιώνεται η διάθεση και συχνά αμβλύνεται το πρόβλημα των εμβοών
- Η χορήγηση φαρμακευτικών αγωγών ή η ηλεκτρομαγνητική διέγερση του ακουστικού συστήματος δεν έχουν δώσει αξιόλογα αποτελέσματα, ενώ άλλες «εναλλακτικές» μέθοδοι (βελονισμός, ομοιοπαθητική, κτλ.) δεν βοηθούν καθόλου.
Τι να μην κάνετε
Αποφύγετε οτιδήποτε χειροτερεύει τις εμβοές σας, όπως δυνατούς θορύβους και δυνατή μουσική (επηρεάζουν το ακουστικό όργανο), αποφύγετε το οινόπνευμα, το κάπνισμα και την καφεΐνη (επηρεάζουν τη μικροκυκλοφορία), αποφύγετε φάρμακα με ωτοτοξική δράση (ασπιρίνη) και συγχρόνως μειώστε το άσκοπο στρες στη ζωή σας.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Αν η αιτία των εμβοών είναι κάποιου τύπου βαρηκοΐα, τότε η αντιμετώπισή της θεραπεύει και τις εμβοές. Αν το αίτιο είναι ανατομικό (π.χ. σφύζουσες εμβοές) ή κυκλοφορικό (π.χ. αρτηριοσκλήρυνση), δεν είναι τόσο εύκολο να αντιμετωπιστεί, ενώ τα αισθητηριακά αίτια (βλάβη στον κοχλία) -που είναι και τα πιο συχνά (99%)- είναι δυστυχώς πολύ επίμονα σε κάθε θεραπευτική προσπάθεια. Υπάρχουν, βέβαια, χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν ώστε να καταφέρει ο ασθενής να ζήσει με τις εμβοές και να μην ενοχλείται σημαντικά.