Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Τι είναι η Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ);
Στην κοινή Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα υγρά του στομαχιού ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω, μέχρι ψηλά στον οισοφάγο. Επειδή είναι όξινα, ερεθίζουν τον οισοφάγο και προκαλούν «καούρες», «ξινίλες» και «κάψιμο» πίσω από το στέρνο, στο στήθος.
Όταν τα υγρά αυτά φτάσουν ακόμα πιο ψηλά και κυλίσουν μπροστά, προς τον λάρυγγα, πλέον μιλάμε για τη φαρυγγο-λαρυγγική παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ). O λάρυγγας, που μάλιστα είναι πολύ πιο ευαίσθητος από τον οισοφάγο στα οξέα των στομαχικών υγρών, ερεθίζεται, χωρίς, όμως, να πονάει ή να «καίει».
Ο ασθενής με ΦΑΛΑΠ έχει συμπτώματα που δεν θυμίζουν την τυπική παλινδρόμηση: δυσκολία να καταπιεί, βραχνάδα που έρχεται και φεύγει, συνεχές «φλέγμα» στoν λαιμό που δεν…βγαίνει, ξερόβηχα ή τάση για συχνό καθάρισμα του λαιμού, έναν συνεχή «κόμπο» ή αίσθημα ξένου σώματος στην κατάποση.
Στη ΦΑΛΑΠ, ο λάρυγγας είναι εσωτερικά «πρησμένος» (οίδημα), κόκκινος και με πολλές πηχτές εκκρίσεις. Aν δεν αντιμετωπιστεί, η ΦΑΛΑΠ μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Αν μάλιστα η ΦΑΛΑΠ είναι βαριάς μορφής και έχει μείνει αθεράπευτη για χρόνια, μπορεί να προκληθεί άσθματική Βρογχίτιδα, εισρόφηση και σπάνια ακόμα και καρκίνος του φάρυγγα ή του λάρυγγα.
Σχεδόν 1 στους 4 Έλληνες έχει συμπτώματα ΦΑΛΑΠ, αλλά μόνο το 10% γνωρίζει από τι ακριβώς πάσχει και κάνει κάτι για αυτό. Πολλοί ασθενείς με ΦΑΛΑΠ δεν παραπονιούνται για καούρες, επειδή τα υγρά του στομαχιού φτάνουν γρήγορα στον λάρυγγα, πριν καν ενοχλήσουν τον οισοφάγο. επιπρόσθετα, επειδή τα συμπτώματα είναι διαφορετικά από εκείνα της κοινής Γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και οι ενοχλήσεις στον λαιμό είναι ασαφείς, σπάνια αξιολογούνται σωστά από τον ιατρό που δεν είναι Ωτορινολαρυγγολόγος.
Ποια είναι η σωστή αντιμετώπιση για τη Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ);
Μην αγνοήσετε τα συμπτώματα και μην υποβιβάσετε το πρόβλημα. Κυρίως:
- Μη φοράτε σφιχτά ρούχα και ζώνες
- Μην τρώτε βιαστικά, «αρπαχτά» και ακανόνιστα γεύματα
- Αν καπνίζετε, κόψτε το!
- Περιορίστε τα λιπαρά, το κόκκινο κρέας και το βούτυρο, αποφύγετε τα τηγανητά, τη σοκολάτα, τα τυριά και τα αυγά
- Μην πίνετε πολύ νερό με το βραδυνό φαγητό ή πριν ξαπλώσετε
- Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό.
Αν έχετε έστω και ένα από τα παραπάνω συμπτώματα, πρέπει να σας δει σύντομα ένας Ωτορινολαρυγγολόγος. Οι αλλαγές που θα πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας και στον τρόπο ζωής σας είναι μερικές φορές δραστικές, αλλά απολύτως απαραίτητες, διότι αν η ΦΑΛΑΠ μείνει αθεράπευτη, είναι αρκετά επικίνδυνη, ακόμα και για εμφάνιση κάποιου καρκίνου στην περιοχή!
Τι λύση προτείνουμε για τη Φαρυγγο-Λαρυγγική Παλινδρόμηση (ΦΑΛΑΠ);
Η εξέταση περιλαμβάνει πλήρη Ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο, ενδοσκόπηση του λάρυγγα και καταγραφή της εικόνας για σύγκριση πριν και μετά τη φαρμακευτική αγωγή.
Πλέον, με μία απλή εξέταση χαμηλού κόστους, τη φαρυγγική Πεχαμετρία (pHmetry), μετράμε με ακρίβεια την ποσότητα και την οξύτητα παλινδρόμησης των υγρών του στομάχου στο φάρυγγα.
Η ΦΑΛΑΠ έχει την τάση να υποτροπιάζει και χρειάζεται η αγωγή να δίνεται κατά τακτικά διαστήματα ενώ σπάνια μπορεί να απαιτηθεί να επέμβουμε ακόμα και χειρουργικά.