Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Η Ωτοσκλήρυνση είναι μια σπάνια αιτία προοδευτικής βαρηκοΐας, που δηλαδή χειροτερεύει με την πάροδο των ετών. Έχει κληρονομικό χαρακτήρα, προσβάλλει περίπου 1 στα 200 άτομα, εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και επηρεάζει συνήθως και τα δυο αυτιά. Η διάγνωσή της είναι δύσκολη, ακόμα και σήμερα.
Στην Ωτοσκλήρυνση ουσιαστικά μαζεύονται «άλατα» ανάμεσα στα μικροσκοπικά κοκαλάκια του αυτιού (ακουστικά οστάρια). Το αποτέλεσμα είναι να μη μεταδίδεται καλά ο ήχος προς το ακουστικό νεύρο, αφού τα οστάρια δεν κινούνται αρκετά προκειμένου να μεταδώσουν την πραγματική ένταση του ήχου. Το γιατί συμβαίνει και το πώς ακριβώς προκαλείται η Ωτοσκλήρυνση δεν το γνωρίζουμε ακόμα, αν και υπάρχουν ενδείξεις πως σχετίζεται με ορμονικές διαταραχές. ςτα αρχικά στάδια της Ωτοσκλήρυνσης, τα συμπτώματα είναι ήπια και μπορεί να μην καταλάβει κανείς ότι μειώνεται η ακοή του. Η μείωση της ακοής και το βουητό στα αυτιά (εμβοές) ξεκινούν στη νεαρή ηλικία και χειροτερεύουν σε περιόδους που αυξάνονται οι ορμόνες, όπως στην εφηβεία και στην εγκυμοσύνη. Η νόσος σταματάει συνήθως να εξελίσσεται στην 3 ηλικία.
Η ωτοσκλήρυνση αποτελεί ένα πρόβλημα που επιβαρύνει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Η ακοή μειώνεται και ο ασθενής δεν μπορεί να επικοινωνήσει εύκολα, ενώ το βουητό μπορεί να γίνει πολύ ενοχλητικό. Αρχικά επηρεάζονται οι χαμηλές συχνότητες (τα μπάσα) και έπειτα από χρόνια οι πιο υψηλές συχνότητες (τα πρίμα). Μάλιστα, πιστεύεται ότι η απώλεια της ακοής που είχε ο Μπετόβεν στα τελευταία χρόνια της ζωής του οφείλονταν σε Ωτοσκλήρυνση.
Αν η ακοή σας έχει μειωθεί κυρίως μετά την εφηβεία και ταυτόχρονα υπάρχει βουητό στα αυτιά χωρίς να έχετε πάρει ωτοτοξικά φάρμακα ή να έχει τραυματιστεί το αυτί σας, μπορεί να πάσχετε από Ωτοσκλήρυνση. Η διάγνωσή της, όμως, δεν είναι εύκολη και ο Ωτορινολαρυγγολόγος πρέπει να αποκλείσει κάθε άλλη αιτία βαρηκοΐας πριν πει με σιγουριά πως είναι Ωτοσκλήρυνση.
Τι να κάνετε
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επισκεφθείτε τον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο που θα μπορέσει να διαγνώσει αν πάσχετε από Ωτοσκλήρυνση ή από κάποια άλλη αιτία βαρηκοΐας. Αρχικά θα πρέπει ο Ωτορινολαρυγγολόγος να σας παρακολουθεί τακτικά, ενώ μπορεί να χρειαστεί να πάρετε και αγωγή με φθοριούχο Νάτριο σε συνδυασμό με Vit D3 που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι «παγώνει» την εξέλιξη της νόσου.
Τι να μην κάνετε
Μην καθυστερείτε να πάτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο, διότι η νόσος εξελίσσεται και χειροτερεύει, αν δεν αντιμετωπιστεί. Επίσης, η επιλογή του να μην κάνετε τίποτα είναι λάθος, διότι συχνά οι ασθενείς με βαρηκοΐα καταλήγουν σε κοινωνική απομόνωση που έχει μακροχρόνιες ψυχολογικές συνέπειες. Μην επιτρέψετε σε ένα τόσο απλό πρόβλημα να μειώσει την απόλαυση της ζωής σας.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Αρχικά επιβεβαιώνει πως η βαρηκοΐα σας οφείλεται πράγματι σε Ωτοσκλήρυνση και προτείνει λήψη αγωγής. Μάλιστα, σε κάποιες προχωρημένες περιπτώσεις, συστήνει τη χρήση ακουστικού βαρηκοΐας. ςε κάποιες ειδικές περιπτώσεις θα προτείνει να υποβλειθεί ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση άναβολοτομής, που δεν θα θεραπεύσει μεν την ίδια την πάθηση αλλά θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τα επακόλουθά της, δηλαδή τη βαρηκοΐα.