Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Ρινορραγία ονομάζεται η απώλεια αίματος από τη μύτη. Όταν η αιμορραγία είναι μικρή (λίγες σταγόνες) μιλάμε για Επίσταξη. Όταν είναι πιο έντονη, μιλάμε για κανονική Ρινορραγία.
Η ρινορραγία είναι το πιο συχνό επείγον συμβάν στην Ωτορινολαρυγγολογία. Συμβαίνει σε κάθε ηλικία και το 60% του ενήλικου πληθυσμού θα πάθει τουλάχιστον ένα ή δύο επεισόδια επίσταξης ή ρινορραγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Όπως, μάλιστα, συμβαίνει και σε κάθε περίπτωση αιμορραγίας, ακόμα και λίγες σταγόνες αίματος προκαλούν πανικό. Η φαντασία του καθενός «καλπάζει» και συνδέει την απώλεια αίματος από τη μύτη με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Ευτυχώς, δεν ισχύουν ποτέ!
Η μύτη δεν ανοίγει λόγω ξαφνικής πίεσης, όπως θα άνοιγε μια βαλβίδα σε μια χύτρα ταχύτητος. Επίσης, οι όγκοι στη μύτη είναι σπάνιοι, μην πανικοβάλεστε άδικα. Τις περισσότερες φορές (στο 99% των περιπτώσεων) η επίσταξη οφείλεται σε ξηρότητα της μύτης, σε κρυολόγημα ή σε σκάλισμα της μύτης με το δάκτυλο! Τα αγγεία στο μπροστινό τμήμα του διαφράγματος είναι πολύ επιφανειακά και οι τρεις παραπάνω αιτίες μπορούν εύκολα να προκαλέσουν το σπάσιμο ενός τέτοιου μικρού αγγείου.
Σπανιότερα, σε ηλικιωμένους ασθενείς, η λήψη φαρμάκων με αντιπηκτική δράση (π.χ. ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη) ή κάποια συστηματική νόσος (π.χ. διαβήτης) μπορεί να σχετίζονται με τη Ρινορραγία, ειδικά αν συμβαίνει συχνά.
Τι να κάνετε
Αν η Ρινορραγία είναι μικρή, πιάστε τα ρουθούνια σας και κρατήστε τα σφιχτά για 5 λεπτά. Πάρτε μια λεκανίτσα, σκύψτε λίγο προς τα μπροστά και αφήστε το αίμα να τρέξει ώστε να μην το καταπίνετε (θα σας προκαλέσει ναυτία και εμετό). Σχεδόν πάντοτε σταματάει η αιμορραγία με αυτό τον τρόπο.
Αν πάλι η ρινορραγία είναι έντονη, τότε πρέπει να σας δει Ωτορινολαρυγγολόγος επειγόντως. Βρείτε κάποιον να σας μεταφέρει στο ιατρείο ή σε εφημερεύον νοσοκομείο.
Τι να μην κάνετε
Μην πανικοβάλλεστε. Μην κάνετε το κεφάλι προς τα πίσω, διότι καταπίνετε το αίμα και θα σας προκαλέσει ναυτία και εμετό. Βρείτε κάποιον να σας μεταφέρει σε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο ή σε εφημερεύον νοσοκομείο. Προσοχή, όμως! Δεν πρέπει να οδηγήσετε εσείς.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Στο ιατρείο μπορούμε σχεδόν πάντοτε να σταματήσουμε τη Ρινορραγία -όσο βαριά και αν είναι- με χρήση ειδικών τεχνικών επιπωματισμού ή με φραγή του αγγείου. Έπειτα, παρακολουθούμε τον ασθενή, διερευνούμε τα αίτια και επεμβαίνουμε προληπτικά αν χρειαστεί, προκειμένου να μην επαναληφθεί η Ρινορραγία. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί η Ρινορραγία να είναι βαριά και να έχει ξεκινήσει από κάποιο αγγείο πολύ βαθιά στη μύτη. Τότε, θα χρειαστεί να μπει ένα ειδικό «μπαλονάκι» στη μύτη και ο ασθενής να παραμείνει για 2-3 μέρες στο νοσοκομείο για παρακολούθηση.