Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Ροχαλητό λέμε τον θόρυβο της αναπνοής κατά τον ύπνο. Το ροχαλητό προκαλείται από τη δόνηση των μαλακών ιστών μέσα στο στόμα λόγω κάποιου «φραγμού» στην ελεύθερη δίοδο του αέρα από τη μύτη μέχρι τους πνεύμονες.
Όταν ένα παιδί είναι κρυωμένο και έχει βουλωμένη μυτούλα, είναι αναμενόμενο να ροχαλίζει, αφού αναγκάζεται να αναπνέει από το στόμα.
Όμως, η αιτία του χρόνιου ροχαλητού στα παιδιά είναι σχεδόν πάντοτε τα διογκωμένα κρεατάκια ή οι διογκωμένες αμυγδαλές ή και τα δύο! Πιο σπάνιος λόγος ροχαλητού στα παιδιά είναι η άλλεργική Ρινίτιδα και ακόμα πιο σπάνιος η παχυσαρκία. Μερικά παιδιά, βέβαια, μπορεί να ροχαλίζουν επειδή πάσχουν από όλα αυτά ταυτόχρονα.
Το καθημερινό ροχαλητό δεν είναι ποτέ αθώο, ειδικά στα παιδιά, παρόλο που κάποιοι γονείς το βρίσκουν ακόμα και…χαριτωμένο. Συγκεκριμένα, μειώνει την οξυγόνωση του εγκεφάλου, το παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, ο ύπνος είναι ανήσυχος (βλέπει εφιάλτες, μπορεί να «βρέχει» το κρεβάτι του) και δεν ξεκουράζεται. Ως αποτέλεσμα, έχει υπνηλία μέσα στην ημέρα, νευρικότητα, μείωση της συγκέντρωσης και της προσοχής, ακόμα και προβλήματα συμπεριφοράς (επιθετικότητα, απάθεια). Το σημαντικότερο είναι, όμως, πως το παιδί δεν αναπτύσσεται σωματικά (μικροκαμωμένο, αδύνατο) ούτε πνευματικά (μαθησιακές δυσκολίες), εξαιτίας της έλλειψης ύπνου και της κακής οξυγόνωσης.
Το παιδί σας δεν θα πρέπει να ροχαλίζει σχεδόν ποτέ και δεν θα πρέπει να δυσκολεύεται σε καμία στάση ύπνου. επίσης, δεν πρέπει να κάνει άπνοιες , δηλαδή να σταματάει η αναπνοή του για κάποια δευτερόλεπτα, σε καμία περίπτωση. Κάθε παιδί που ροχαλίζει έχει κάτι που φράζει τη μύτη ή το βάθος του στόματος και πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο για να μην έχει μελλοντικά προβλήματα.
Τι να κάνετε
Παρατηρήστε αν το παιδί σας είναι ανήσυχο και δείχνει να αγωνίζεται να αναπνεύσει όταν κοιμάται. Eπιπλέον, ελέγξτε αν, όταν τελικά καταφέρνει να αναπνεύσει, η εισπνοή του είναι θορυβώδης ή ακόμη αν την ημέρα έχει υπνηλία και έλλειψη ζωντάνιας (δεν είναι αναγκαίο, όμως) και αν έχει συχνά κρυολογήματα, ωτίτιδες ή αμυγδαλίτιδες.
Επισκεφθείτε έναν Ωτορινολαρυγγολόγο. Είναι ο μόνος που μπορεί να σας βοηθήσει αφού κάθε περιστατικό ροχαλητού προκαλείται σε κάποιο σημείο πιο ψηλά από την τραχεία. Δυστυχώς, στην Ελλάδα πολλοί νομίζουν πως με το ροχαλητό ασχολείται η ειδικότητα της Πνευμονολογίας, ενώ η πραγματικότητα, είναι πως στο ροχαλητό δεν συμμετέχουν ποτέ οι πνεύμονες και αρμόδιος είναι μόνον ο Ωτορινολαρυγγολόγος.
Τι να μην κάνετε
Μη θεωρήσετε πως το ροχαλητό του παιδιού είναι αθώο! Όχι μόνο δεν είναι, αλλά μπορεί και να προκαλέσει μόνιμες διαταραχές της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης και να κάνει τη ζωή του παιδιού και του γονέα δύσκολη χωρίς λόγο.
Μη χρονοτριβείτε και μην περιμένετε να περάσει το ροχαλητό από μόνο του, δεν πρόκειται να συμβεί αυτό. Το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια από τον Ωτορινολαρυγγολόγο και μάλιστα όσο πιο σύντομα γίνεται.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Εξετάζουμε με προσοχή το παιδί με ειδικό ενδοσκόπιο για παιδιά, δείχνουμε στον γονέα ποιο σημείο προκαλεί την απόφραξη και ανάλογα με τα ευρήματα καταστρώνουμε τη στρατηγική μας προκειμένου να διορθώσουμε το πρόβλημα και το παιδί να αναπνεύσει πάλι φυσιολογικά.
Αν απαιτηθεί Αδενοτομή ή Αμυγδαλεκτομή, σύμφωνα με τις επίσημες Iατρικές Eνδείξεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Ωτορινολαρυγγολογίας γίνεται ιδανικά σε κάποιο διάλειμμα της σχολικής περιόδου.