Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Η συχνή έκθεση σε δυνατούς ήχους και σε δυνατή μουσική (μέσω ακουστικών ή χωρίς), αλλά και η εργασία ή συχνή παραμονή σε χώρο με πολύ θόρυβο, μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη μείωση της ακοής, τη λεγόμενη Θορυβογενή Βαρηκοΐα.Σε περιβάλλον υψηλού θορύβου, τα κύτταρα του ακουστικού οργάνου (κοχλίας) δεν αντέχουν να επεξεργαστούν τόση ενέργεια, «εξαντλούνται» και τελικά φθείρονται. Αν η καταπόνηση συνεχιστεί, τότε καταστρέφονται και καθότι δεν αντικαθίστανται από άλλα, το αποτέλεσμα είναι η μόνιμη μείωση της ακοής, μια κατάσταση που ονομάζεται Θορυβογενής Βαρηκοΐα.
Έχει θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως μέγιστος επιτρεπτός θόρυβος για εργασία 8 ωρών τα 80dB, ένταση που αντιστοιχεί περίπου στον ήχο μιας ηλεκτρικής σκούπας.Θόρυβος χαμηλότερος από 75dB δεν προκαλεί βλάβη στο αυτί, ακόμα και αν κάποιος βρίσκεται σε τέτοιο περιβάλλον 24 ώρες την ημέρα και για …μια ζωή. Όμως, σε περιβάλλον με συνεχή θόρυβο, μπορούν να προκληθούν άλλα προβλήματα: αϋπνία, συναισθηματική αστάθεια, άγχος, υπέρταση, ταχυπαλμία, έλκος στομάχου και μείωση στην εργασιακή απόδοση.
Η διαφορά της Θορυβογενούς Βαρηκοΐας από όλα τα άλλα αίτια βαρηκοΐας είναι πως μπορεί να προληφθεί αν κανείς «προσέχει» τα αυτιά του. Όσοι εκτίθενται σε θορύβους τοξικούς για τα αυτιά (κυνηγοί, μηχανικοί, ξυλουργοί, οδοντίατροι, χειριστές κομπρεσέρ, μουσικοί, τραγουδιστές, θαμώνες κέντρων διασκέδασης, ακούνε δυνατά μουσική με ακουστικά, κτλ.) είναι βέβαιο πως στο μέλλον θα καταλήξουν να παραπονιούνται για εμβοές και βαρηκοΐα.
Η καταπόνηση του ακουστικού νεύρου «αθροίζεται», με αποτέλεσμα, σταδιακά και ύπουλα, η ακοή να μειώνεται πρώτα στις υψηλές συχνότητες και αργότερα ακολουθεί μείωση και στις και στις χαμηλότερες. Όμως, επειδή η διαδικασία συχνά διαρκεί χρόνια, ο ασθενής το καταλαβαίνει μόνον όταν είναι πια αργά! Δυστυχώς, τα αυτιά και τα μάτια δεν σκληραγωγούνται από την…κακή χρήση. Απλά «χαλάνε» και καταλήγει κανείς βαρήκοος ή και ακόμα και σχεδόν κουφός!
Τι να κάνετε
Αν αναγκάζεστε να φωνάζετε για να υπερκαλύψετε το θόρυβο μέσα σε κάποιο χώρο, τότε καλύτερα να φορέσετε ωτασπίδες ή ακόμη καλύτερα, να εγκαταλείψετε αυτό το χώρο. Αν αναγκαστικά εργάζεστε σε τέτοιο περιβάλλον, προστατέψτε την ακοή σας με μέτρα προστασίας.
Δεν είναι «μαγκιά» να μην προστατεύει κάποιος τα αυτιά του, είναι ανοησία. Δεν είναι ντροπή να φοράει κάποιος ωτοασπίδες ή καλύπτρες (προστατευτικά ακουστικά), είναι υποχρέωσή του! Οι καλά τοποθετημένες ωτοασπίδες ή οι καλύπτρες μειώνουν το θόρυβο κατά 25-30dB, ενώ η ταυτόχρονη χρήση τους πετυχαίνει διπλάσια μείωση!
Δεν είναι ντροπή να φοράτε ωτοασπίδες, είναι υποχρέωσή σας!
Τι να μην κάνετε
Μη νομίζετε πως θα «σκληραγωγηθούν» τα αυτιά σας. Αυτό φυσικά και δεν ισχύει! Αν μάλιστα ο ίδιος θόρυβος πλέον δεν σας ενοχλεί, δεν είναι επειδή το«συνηθίσατε», είναι διότι έχει ήδη μειωθεί η ακοή σας και τον ακούτε λιγότερο! Μην αφήσετε τη ζημία να γίνει ολοένα και χειρότερη.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Αν υπάρχει ήδη θορυβογενής βαρηκοΐα, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ δραστικό. Φροντίζουμε, όμως, να επιμορφώσουμε τον ασθενή σχετικά με τα μέτρα προστασίας της ακοής του στο μέλλον.