Παθήσεις
ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ
Κατά τη διάρκεια μιας βαριάς οξείας αμυγδαλίτιδας από κάποιο πολύ επιθετικό μικρόβιο, μπορεί να μαζευτεί πύον πίσω και ολόγυρα από την αμυγδαλή. Τότε μιλάμε για Περιαμυγδαλικό Απόστημα. Σχεδόν πάντα αφορά μόνο τη μία αμυγδαλή και είναι το πιο συχνό απόστημα σε ολόκληρη την περιοχή του τραχήλου.
Όταν κάποιος κοιτάξει μέσα στο στόμα ενός ασθενούς με περι-αμυγδαλικό απόστημα, βλέπει τη μία αμυγδαλή να έχει «σπρωχτεί» προς το κέντρο, επειδή το πύον από πίσω την πιέζει, ενώ ο ασθενής είναι σε βαριά κατάσταση: δεν μπορεί να καταπιεί ούτε το σάλιο του και μιλάει σαν να έχει μια «καυτή πατάτα» μέσα στο στόμα. Πολλές φορές μάλιστα, έχει πάθει σπασμό η κάτω γνάθος και δεν μπορεί ούτε το στόμα του να ανοίξει.
Το περιαμυγδαλικό απόστημα είναι μια επείγουσα και πολύ επικίνδυνη κατάσταση, απειλητική ακόμα και για τη ζωή. Μάλιστα, από περιαμυγδαλικό απόστημα έχουν χάσει άδικα τη ζωή τους ο Πάπας Ανδριανός ο 4ος, ο 1ος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζωρτζ Ουάσινγκτον και πολλοί άλλοι, διάσημοι και μη.
Από την εποχή του Ιπποκράτη, η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για κάθε απόστημα στο ανθρώπινο σώμα είναι να το ανοίξουμε για να φύγει το πύον. Ειδικά για το περιαμυγδαλικό απόστημα, αν δεν γίνει διάνοιξη και πλήρης παροχέτευση, το πύον είναι βέβαιο πως θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στον λαιμό, στον θώρακα, ακόμα και στο συκώτι και ο ασθενής μπορεί να πεθάνει! Μετά την παροχέτευση, ο ασθενής μένει στην κλινική, παίρνει ενδοφλέβια αντιβίωση και γίνεται καλά σε λίγες ημέρες. Σε μερικές εβδομάδες πρέπει απαραιτήτως να υποβληθεί σε Αμυγδαλεκτομή, αλλιώς το απόστημα θα ξανά δημιουργηθεί κάποια στιγμή. Την επόμενη φορά, επειδή η περιοχή έχει κάνει ουλή και δεν πονάει όπως πριν, μπορεί μην να το αντιληφθούμε έγκαιρα και να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Τι να κάνετε
Αν έχετε οξεία αμυγδαλίτιδα με πιο βαριά συμπτώματα από συνήθως και αν βλέπετε να είναι η μία αμυγδαλή πιο μεγάλη από την άλλη, τρέξτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο σας.
Αν σας πει πως έχετε πάθει περιαμυγδαλικό απόστημα, ακολουθήστε τις οδηγίες του πιστά και χωρίς αντιρρήσεις, όσο…δυσάρεστες και αν φαίνονται. Αλλιώς κινδυνεύετε σοβαρά!
Τι να μην κάνετε
Μην αναβάλλετε την επίσκεψη στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο ή στο νοσοκομείο με την ελπίδα πως απλώς με αντιβίωση θα γίνετε καλά. Αν χαθεί χρόνος, η κατάσταση μπορεί να γίνει μέσα σε λίγες ώρες πολύ σοβαρή και να κινδυνεύσει ακόμα και η ζωή σας.
Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος
Αν υποπτευθούμε πως έχει δημιουργηθεί περιαμυγδαλικό απόστημα, γίνεται αρχικά παρακέντηση (τρύπημα με βελόνη) για επιβεβαίωση πως πράγματι υπάρχει πύον πίσω από την αμυγδαλή. Έπειτα κανονίζουμε εισαγωγή του ασθενούς σε κλινική, προκειμένου να γίνει η διάνοιξη του αποστήματος υπό αναισθησία για να μην πονέσει. Όταν πλέον γίνει τελείως καλά η περιοχή, προγραμματίζεται η -αναγκαία πλέον- Αμυγδαλεκτομή.
Μία επιπλέον σημείωση:
Κάποιοι ιατροί αφαιρούν τις αμυγδαλές επιτόπου, την ίδια ώρα της διάνοιξης του αποστήματος. Η εξήγηση που δίνουν είναι πως είναι προτιμότερο να δοθεί μία φορά νάρκωση και ο ασθενής να «ξεμπερδεύει» από τον πόνο της μελλοντικής Αμυγδαλεκτομής «μια και καλή», την ώρα που ήδη πονάει από το απόστημα, δηλαδή. Προσωπικά διαφωνώ με την πρακτική αυτή και θεωρώ πως είναι ασφαλέστερο να γίνει η αφαίρεση των αμυγδαλών όταν έχει περάσει πλέον η φλεγμονή, δηλαδή μετά από τουλάχιστον 30-40 ημέρες. Ο λόγος είναι πως, όταν οι ιστοί φλεγμαίνουν, η επούλωση είναι απρόβλεπτη και αυξάνεται πολύ ο κίνδυνος αιμορραγίας, που μάλιστα αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα. Άλλωστε, επειδή η σύγχρονη γενική νάρκωση είναι απολύτως ασφαλής, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε μια σοβαρή αιμορραγία, ειδικά σε μια τόσο δύσκολη περιοχή.